de watermolen

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

In 1601 werd door de Ugchelse papiermaker Marten Orges een papierfabriek opgestart. Omdat papier en water in die tijd onlosmakelijk verbonden waren met elkaar, denk aan scheppapier, moest de fabriek aan een beek liggen. De naast de fabriek gelegen beek ontspringt uit een wel, enkele kilometers terug en geeft helder water.

In 1680 erfden de huidige naamgever Tulleken en zijn vrouw de molen en zo ontstond de Tullekensmolen. Totdat zij in 1872 afbrandde, zou deze molen dienst doen als papiermolen. Het Beekbergse papierdorp vroeg om herbouw. In datzelfde jaar werd de fabriek herbouwd in de staat waar het zich nu nagenoeg bevindt.

Tweeëndertig jaar later in 1904 vestigde Herman Anton Geurts zich in de molen en begon er een wasserij. Ook bij dit proces is water noodzakelijk. Bij de introductie van de wasmachine in elk huishouden kwam de noodzaak van deze grote wasserijen onder druk te staan en werd ook deze gesloten. Na jaren van leegstand en verpaupering, pakt Nico Bredenoord de zaak op en dacht: "Deze locatie past prima bij een museum. Hier kunnen mijn Fordjes oud worden." In 2008 kreeg hij de mogelijkheid het geheel met een tuincentrum te kopen. De zaak werd compleet gerestaureerd en in oude luister hersteld, rest nog het waterrad, welk in een later stadium misschien wel weer kan gaan aandrijven. Ook werd het aangrenzend tuincentrum van Rieky Bredenoord gerenoveerd en aan de hedendaagse tijd aangepast. Hier vindt u alles voor uw tuin, van zaad tot bomen en van een plantje tot een struik.

U kunt gerust een wandeling maken over het centrum met aangelegde wandelpaden.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.